Neobyčejně obyčejný nákup, který podlamuje kolena

21765715_1549215438459196_7384484643371363903_oJít do obchodu nakupovat jako vždycky, tentokrát ale hodit do košíku i nějaké trvanlivé potraviny navíc a věnovat je potřebným. Takový je, zjednodušeně řečeno, princip Národní potravinové sbírky. Její už pátý ročník se pomalu blíží, proběhne 11. listopadu 2017 v mnoha českých obchodech.

Jako zázrak

„Byla jsem v takové nouzi, že nebylo co dát dětem jíst. Když poprvé přijel pracovník s igelitkou, bylo to jako zázrak. Máte rýži, máte těstoviny, můžete dát dítěti do ruky tatranku nebo jablko. Tenkrát, když přijel, se člověku podlomila kolena,“ vzpomíná paní Jana, která je momentálně na mateřské dovolené a žije se svými čtyřmi dětmi v malém domku na vesnici.

Potraviny, případně některé výrobky z drogerie, dárci zanechají u dobrovolníků přímo v obchodech za pokladnami. Není nutné potraviny nakoupit přímo v tomto obchodě. Pokud vám doma nějaké přebývají a nejsou prošlé, je možné je donést. Zboží pak putuje do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným a jiným potřebným. Cesta potravin je přímá a krátká. Darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáháte ve svém okolí.

Vybaveni do školy

foto_pribeh-OCH-Pardubice-–-kopie-642x300Jedněmi z dalších mnoha příjemců pomoci je třeba i sedmičlenná rodina z východních Čech. „Za ušetřené peníze jsme dětem nakoupili pomůcky do školy. Děti mají z dovezených potravin velikou radost. Mají rády přesnídávky, které jsou součástí potravinové pomoci.“

Jak to dopadlo vloni? Lidé nakoupili 312 tun zboží, z toho 4,6 tun drogerie. Zapojilo se 3 569 dobrovolníků. Balíčky dostali klienti 300 neziskových organizací po celé republice.

„Za rekordními výsledky stojí především větší informovanost veřejnosti, která pozoruje, že se na jedné straně jídlem skutečně plýtvá, a na druhé straně si ho nemohou koupit v dostatečné míře určité skupiny lidí,“ uvádí Pavlína Kalousová z organizace Byznys pro společnost, která potravinovou sbírku společně s partnery z neziskovek a obchodů organizuje.

21316207_1535339809846759_7649978427239691721_oBacha na plýtvání, až třetina jídla končí v popelnicích

To je další aspekt potravinové sbírky. Chce nejen pomáhat, ale taky upozornit na to, jak moc se plýtvá s potravinami. Až 1/3 všech potravin na světě se vyhodí či znehodnotí, ač část z nich je stále vhodná pro lidskou spotřebu.

Jen v České republice za rok vyprodukujeme přibližně 729 tisíc tun potravinového odpadu za rok. Na každého z nás tedy za život připadá 5,3 tuny jídla, které vyhodíme.

Hledají se dobrovolníci

Do Národní potravinové sbírky se zapojily například Albert, BILLA, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny Market, Tesco a všechny drogerie dm markt a ROSSMANN. Letos se přibyly některé další obchody. Darovat potraviny a drogistické zboží tak půjde na více jak 747 místech po celé republice! Čím více míst, tím je potřeba více dobrovolníků, kteří přímo v obchodech odebírají od dárců zboží. Chcete se zapojit?

Více o sbírce tady…

26. 9. 2017